Vezetési élmény egy SUV-ban – Mazda CX-5 teszt

Mazda CX-5 CD175 AT AWD Revolution Top teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem facelift, új generáció. El is mesélte, hogy miért. Maradt őszinte Mazda a CX-5, ami véletlenül sem akar németesen steril SUV lenni.


Egy Mazda, az bizony Mazda. Legyen az sport- vagy családi autó. A japánok nem képesek meghazudtolni magukat, még akkor sem, ha egy SUV-ról van szó, és milyen szerencse. Így van ez az idén új generációba lépett CX-5-tel is, ami hiába a hazai Mazda paletta legnagyobb modellje, mégis ízig-vérig vadító és sportos. Közben persze magabiztos is, hiszen tulajdonképpen a Mazda6 emelt változataként tekinthetünk rá. Kissé úgy van ez, mint a Koleos-Talisman párosnál. Prémium irányba elvitt karakterükkel egyébként épp konkurensek is a Renault kompakt SUV-jával, ahogy a Ford Kuga Vignaléval is. Legalábbis a japán tesztautó Revolution Top felszereltsége esetén, ami mindenből a legjobbat adja, tovább nem is extrázható, ezáltal valóban prémium hatást kelt.
Új generáció vagy erős facelift? Ha a dimenziókat vizsgáljuk, utóbbi. Változatlan a szélesség és a tengelytáv is. A második generáció 5 teljes milliméterrel rövidebb és 5 milliméterrel magasabb, ami valljuk be, nem mérvadó változás. Ha viszont azt nézzük, hogy mennyivel markánsabb karakter lett a CX-5, egyértelműen egy másik modellel van dolgunk. Minő szerencse, hogy új és persze legdrágább mélyvörös fényezésével kaptuk, ami varázslatosan hozza ki az autó vonalait és vonzza a szemeket. Ez nem a megszokott Soul piros, ez már hivatalosan a Soul Red Crystal fényezés, ami pont még egy fokkal vonzóbb a korábbi bordónál.
Az előd formái itt-ott felütik a fejüket, leginkább az oldalablakoknál, az orr viszont annyival morcosabb lett, hogy kérdés nélkül húzódik le előle mindenki. 3,5 centivel került hátrébb az A-oszlop, így még hosszabb motorháztetőt tolunk magunk előtt, ami úgy törtet előre, mintha azonnal le akarná ordítani az előttünk haladó fejét. Ráadásul a második generáció alapként adja a vékonyra húzott ledes fényszórókat, amik mérges csipával kapaszkodnak az óriási hűtőrácshoz. Vadító az összkép és ez a reakciókból is látszott, rengetegen előkapták rá a telefonjukat. Oldalról nézve egész játékautós a hátratolt kabinjával és 19 colos felnijeivel. A szárny az elődjéé, a hátsó lámpákat viszont vékonyabbra húzták, és persze nem maradt el a körmotívum elrejtése sem.
Nem várt retro érzés fog el minket, mikor a volán mögé pattanunk, ugyanis három műszer fogad, amolyan klasszikus sportautós elrendezésben, az egyik fedélzeti komputer szerepet tölt be. Aztán rámarkolunk az MX-5 vékony bőrkarimájú volánjára, és elalélunk. Na jó, igazából minden ismerős már a 6-osból, egy városi terepjáróban viszont mégsem várunk ilyen sportosságot. A műszerfal és az ajtók egy része bőrözött, még hátul is, mégsem érezzük túltoltnak az urizálást. Bár eszméletlenül passzolnak a fehér bőrülések a vörös külsőhöz és az imitált fabetétes, néhol ezüsttel díszlécezett belsőhöz, igazából rövid ülőlapot adnak, és oldaltartásuk sincs, amire a csúszós bőr is rátesz. Legalább puhák, de azért szerencse, hogy csak a Revolution Tophoz elérhető a tesztautó prémium ülésszettje.
Hely? Na, hely az van! Elöl is, hátul is meghazudtolja külméreteit, mind fej, mind lábtérben. A szellős kabin mögött még 477 literes raktér is elfért. Ülésdöntéssel is síkpadlós marad a csomagtér, ráadásul a kerékívek sem vesznek el belőle mérvadóan. Felszereltségével persze fölfelé törtet a CX-5, a Revolution Toppal már jár az automata csomagtérajtó (nem láblendítős) és a 10 hangszórós Bose hangrendszer is. A hátul ülők dupla pohártartós, USB-s könyöklőt, ülésfűtést és dedikált klímát is élvezhetek. A többi Mazda modellből már jól ismert infotainment csak 7 colos, nem mintha többre lenne szükség. HMI kezelőszerv gondoskodik róla, hogy ne kelljen levenni a szemünket az útról. Ezen munkálkodik a feláras, már szélvédőre vetítő head-up display is, ami veszély esetén nagy villogó írással figyelmeztet. Hatásos és egyértelmű. Ahogy hasznos segéd a finoman fékező adaptív tempomat is, ami már araszolófunkciós.
Hirdetés

Állítólag a generációváltás során javítottak a zajkomforton, de alapból is szokatlanul halk a 2,2 literes csúcsdízel. Egyedül autópályatempónál jelentkezik jelentős szélzaj, pedig a 175 lovas gázolajos CX-5 ott él igazán: Budapest-Máriapócs oda-vissza 6,5 literes átlagot adott, hiszen mindössze 2500 fordulat/perc alatt pörög. Ez nagyszerű egy ekkora összkerekes SUV-tól, városban viszont torkosabb: éppen csak 9 liter alatt tartható az átlag. Pedig eco-klíma és okos start-stop is gondoskodik a fogyasztáscsökkentésről. Utóbbi csak akkor állítja le a motort, ha erősebben nyomjuk le a fékpedált. Ez egy igen átgondolt és szerethető részlete a Mazdáknak, bár így kijön a fékrendszer csúnya, hibrides, súrolódó hangja.

175 ló nem hangzik soknak, a 2000-es fordulattól leadott 420 Nm nyomaték viszont már elég bitang ahhoz, hogy komolyat ugorjon, mikor betapad mind a négy kerék. A turbónyomást kulturáltan, finoman kapjuk és magas fordulaton sem traktor, inkább átmegy sportos morgásba a dízel hangja. Nem hittem a fülemnek. A teljes SKYACTIV képletet egy nagyszerű, saját gyártású 6 fokozatú automatikus váltó zárja, ami bár hagyományos bolygóműves, egy duplakuplungos gyorsaságával vált. Egyébként a Groupama Tanpálya műgyantáján is vallattuk az alapból elöl hajtó CX-5-öt, no meg a G-Vectoring nyomatékszabályzást. Minden szituációban ügyesnek és kezesnek bizonyult, meglepő gyorsasággal kaptuk meg a hátsó kerekek hajtását, mikor az első tengely elvesztette a tapadást. Hódriftre alkalmas!
Tesztautónk nem csak kivitelezésével, árával is a prémium szegmens felé csörtet. Jó hír viszont a 12 019 000 forintos listaárra fintorgóknak, hogy ennél feljebb nincs. Érdemesebb lehet megvizsgálni egy kevésbé felszerelt, semmiképpen sem fehér bőrüléses változatot, hiszen a vonzó külső, a sportos karakter és a nagyszerű SKYACTIV hajtáslánc mindenképp garantált. Ráadásul a második generációs CX-5 alapként adja a ledes fényszórókat és a tempomatot is. Városi használathoz érdemes megfontolni a fogyasztáson csorbító összkerékhajtás mellőzését vagy épp rámenni a 6-os kombira, ami bár nem rendelkezik ekkora hasmagassággal, ugyanezzel a hajtáslánccal és felszereltséggel közel 1 millióval olcsóbb listaáron, és nem mellesleg nagyobb csomagteret ad.
Értékelés
Pozitív
Halk, kulturáltan nyomatékos dízelmotor, gyors automata, tágas utas- és csomagtér, az elődnél magabiztosabb külső, prémium érzet
Negatív
Autópályán gyengébb hangszigetelés, súrlódó hangú fékek, csúszós prémium ülések, SUV felár
Árak
Tesztmodell alapára
11 090 000 Ft (2017.09.06.)
Tesztautó ára
12 019 900 Ft (2017.09.06.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2191 cm3
Teljesítmény:
129 kW (175 LE) 4500 1/min-nél
Nyomaték:
420 Nm 2000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,5 s
Végsebesség:
206 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,8 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4550 mm
Szélesség:
1840 mm
Magasság:
1675 mm
Saját tömeg:
1610 kg
Össztömeg:
2100 kg
Terhelhetőség:
750 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
SUV
Csomagtér:
477-1620 l
Belső szélesség elöl:
1450 mm
Belső szélesség hátul:
1430 mm
Belmagasság elöl:
960-1010 mm
Belmagasság hátul:
990 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
260 mm
Ülőlap hossza elöl:
480 mm
Ülőlap hossza hátul:
460 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1370 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1050 mm
Csomagtér magassága:
820 mm
Csomagtér hossza:
960 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1700 mm
Raktérnyílás szélessége:
1050 mm
Raktérnyílás magassága:
850 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
2191 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
6 fokozatú automata
Nyomaték:
420 Nm 2000 1/min-nél
Teljesítmény:
129 kW (175 LE) 4500 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
206 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,5 s
CO2-kibocsátás:
152 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,8 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,3 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?