Milliárdokat szedtek be úgy, hogy nem is tehették volna

Kamerakép alapján nem oszthatnak, nem is oszthattak volna bírságot az önkormányzatok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár a rendőrség kameraképek alapján is bírságol, az önkormányzatok kameraképei alapján nem osztható bírság - hangzott el a csütörtöki kormányinfón.


Míg eddig több budapesti önkormányzat is osztott kamerakép alapján bírságokat - jellemzően a kanyarodási szabályok megszegése miatt, esetenként 50 ezer forintnyit, percenként akár többet, így összességében több milliárd forintnyit -, azt a kormány döntése alapján nem tehetik meg. Tarlós István, Budapest főpolgármestere már korábban is leszereltetett egy III. kerületi - bírságolásra rendszeresített - kamerát, a csütörtöki kormányinfón elhangzottak szerint pedig az összes önkormányzatnak rendeznie kell az ilyen kamerák helyzetét, magyarán a jövőben nem oszthatnak ezek képei alapján bírságot.

Arról nem esett szó, hogy mi a helyzet a még be nem fizetett, illetve a már befizetett bírságokkal. Utóbbiakra azonban biztos, hogy keresztet vethetnek azok az autósok, akiket korábban azzal az említett módszerrel csíptek nyakon a szabályszegésen, ami most már nem megfelelőnek lett nyilvánítva.
Hirdetés
A szabályok betartása természetesen a jövőben is erősen ajánlott, hiszen bár az önkormányzatok nem oszthatnak bírságot kamerakép alapján, az akár mobil VÉDA kamerák, illetve a rendőrök igen. Meg egyébként is, a közlekedés egy olyan társasjáték, ami akkor működik jól, ha szabályait mindenki betartja. Igen, mindenki, az autóson és a motoroson túl a gyalogos, a kerékpáros, a buszsofőr és a villamosvezető is, mert bizony esetükben is lehet látni számos olyan lépést, amivel aztán például az autósokat kényszerítik szabályszegésre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Olvastam valahol, hogy amikor Tarlós megtette az ominózus nyilatkozatát, utána pár nappal már megsokszorozódott a szabálysértések száma. Ezek után senki nem fogja komolyan venni.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Ez így megint egy félmegoldás. Ezzel semmit nem oldanak így meg. Sem a szabálysértéseknek nem vetnek véget, sem az aránytalan büntetéseket nem normalizálják. Innentől sokkal többen fognak ott tojni az egészre, hiszen kimondták nincs joguk hozzá. Meg általában mindenhol, ha azt látni, hogy így tesznek pontot a végére, senki nem fogja komolyan venni az egészet.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Én ezt mind megértem, de valahol az sem normális, hogy így vetnek ennek véget, úgymond felmentve azokat aki hozzáteszem sok esetben szándékosan szegik meg a közlekedési szabályokat.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Én speciel igyekszem betartani a szabályokat, még ha nem is paranoiásan, és elég ritkán is kapok csekket.

    De amit a 3. kerület csinál az sok tekintetben vérlázító.

    Sajnos a büntetések valóban magasak és szükségesek is, hogy a sok önző köcsögnek is eljusson az agyáig, hogy mikén kell közlekedni. Ez az amit egy átlag német meg tud érteni, a közösségi gondolkodás. De pont ezért lenne fontos, hogy a hatóságok se éljenek vissza ezzez az atomfegyverré fejlesztett eszközzel.

    A harmadik kerület tele van rosszindulatú csapdákkal, és ők ezeknek az érvényesítésére használják a kezükbe adott csodafegyvert.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    És még egy utolsó gondolatébresztő segítség. Irritál? Sajnálom, engem is marha sok minden irritál. Viszont van egy jó hírem, ehhez megvan a jogod, hogy ne olvasd el a hozzászólásaimat, ha nem tetszik. Írni meg mindenkinek aki regisztrál pontosan ugyanannyi van.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Képzeld én nem kaptam. Tudod miért? Mert megpróbálom maradéktalanul betartani azt ami a kötelességem. Nem tudok senkit sem sajnálni aki csekket kapott. A bírság mértéke nem korrekt. Ennyi.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    “Meg egyébként is, a közlekedés egy olyan társasjáték, ami akkor működik jól, ha szabályait mindenki betartja. Igen, mindenki, az autóson és a motoroson túl a gyalogos, a kerékpáros, a buszsofőr és a villamosvezető is, mert bizony esetükben is lehet látni számos olyan lépést, amivel aztán például az autósokat kényszerítik szabályszegésre.”
    Sikerült megérteni?

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    A személyeskedés és a sértegetés ugye ugye. Ha az ember visszaszól akkor meg meg vagytok sértődve, meg jöttök, hogy én így sértegetlek meg úgy.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    12 te spicli gyökér megint itt osztod a népet a szabályosságról, nem tudsz erről lepattanni valami nyugalmazott, meghibbant állat lehetsz. mert ugye, csak folyamatosan az emberekre, KÖZLEKEDŐKRE tudod okádni a sz@rt a retkes pofádból, minden egyes cikknél, mindenki hülye, csak te vagy a sztár te senki.
    ami már rohadtul irritál és egyáltalán NEM FÓRUMRA VALÓ. miért nem vagy már bannolva a faxba? senki nem kiváncsi az 1 iQ-s kretén ezerszer elismételt fogyatékos monológjaidra minden rohadt cikknél.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Az 50 ezer tényleg sok, de a szabálytalanság meg szabálytalanság. Ezért írtam, hogy a két dolgot szét kellene választani és megvizsgálni az aránytalan büntetés oldalát és jogalapját, valamint ezek mellett a szabálysértéseket megfelelően szankcionálni. Akár visszamenőleg is. (és ebbe belefoglalva az eddig befizetett bírságok mérséklését, korrigálását a jogszabályoknak már megfelelően) Ez lenne a helyes út, ez lenne a korrekt. Ez nem normális dolog, hogy azt mondják, az önkormányzat jogtalanul bírságolt így ami szabálysértés ott történt így az akkor igazából meg sem történt.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Nem. A “morális” üzenete az, hogy az elöl dr. faszjankók által kitalált 50ezer Forintos ARÁNYTALAN és elmebeteg szintű büntetést egy ilyen szintű vétségért azonnal szét kell trollkodni – ki kell játszani!
    Ha a probléma megoldása lenne a cél akkor odaállna két rendőr és osztogatná az 5 ezres csekkeket.
    5000 Ft jelenleg 2017 -ben is elegendő visszatartó erő és figyelemre sarkall.
    De nem ez a cél, hogy odafigyeljen a figyelmetlen autós.
    A cél a lehető legnagyobb bevétel.
    Bizonyára az ilyen törvényhozóknak gyerekkorukban, mikor belepiszkáltak a tejszínhabos sütibe, nem rácsaptak a kezükre, hanem benyás láncfűrésszel lecsapták könyöktől a karjukat.
    Onnan ez az aránytalanság érzék…
    …bizonyára

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Elmondom mi az üzenete. Az, ha ma Magyarországon megfelelő pozícióban vagy akkor mindent el lehet intézni ebben az országban. (Ugye ebben az esetben pl Tarlós és a felesége, mert innen indult az egész.) Ezt a dolgot ketté kellene választani és külön kezelni a bírságolás szabályosságát és a szabálysértéseket, mert ebből az egészből most csak annyi az üzenete, hogy innentől kezdve mindenki bekaphatja mert nem tudnak elkapni és úgy megyek ahogy akarok. Illetve ezzel az eddig elkövetett összes szabálysértést semmissé teszik, mintha meg sem történt volna. Ez baromira nem helyes így, ha tetszik ha nem.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Magyarországon bőven EU átlag alatti a közlekedési morál. Messze többen halnak meg az EU-s átlagnál pont a szabálykövetés hiánya miatt. Ez a döntés csak növeli leszakadásunkat.

    “B” verzió:
    Kiírnak egy pármilliárdos pályázatot olyan rendszerre, ami alapján már lehet majd büntetni (ezt csak azért nem tartom valószínűnek, mert Mészáros L-nek nincs ilyenben érdekeltsége 🙂 )

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Nem szoktam tilosba fordulni, de ha mégis megtenném és a kanyar mögött egy közteres integet, hogy álljak félre mert büntetne, akkor nem fogok félreállni. Ha nem állok meg nem tudja odaadni a büntetést, utólag meg nem esik az objektív alá, feldughatja magának.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Az a morális üzenete, hogy eddig szabálytalanul büntettek és csak a rendőrség szankciónálhat kamerakép alapján. Szabálytalankodni meg mindenki szabálytalankodik, gyalogos kerékpáros, autós, ez nem ettől fog megváltozni. Álljon ki személyesen a közteres és akkor büntethet majd. Ezt most is megtehetné.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Pontosan az ilyenek miatt szarik mindenki mindenre és önző egoista módon megy a saját feje után ebben az országban, a közlekedési kultúránk meg lassan a balkáni szintet sem üti meg.

  • 2017.10.27. at 18:38
    Permalink

    Továbbra sem értem az egész dolgot. A szabálysértések megtörténtek. Ott van egy rakás felvétel. Most kitalálták, hogy az önkormányzat nem szankcionálhat. De attól még ott egy csomóan nem tartották be a szabályokat. Akkor innentől ezeket meg sem történtnek veszik? Most komolyan, milyen morális üzenete van ennek az egésznek?

Vélemény, hozzászólás?