Megszívatott a mobilparkolás, szerencsére megúsztam

Figyelmetlenségből kaptam mikuláscsomagot a belvárosban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mobillal fizettem, mégis mikuláscsomagot kaptam. Ki hibázott, és hol? Milyen buktatói vannak az elektronikus díjfizetésnek?


Az okostelefonok elterjedésével lassan már mindent fizethetünk alkalmazásokon keresztül. A pályamatrica megvásárlása csupán néhány érintés, akárcsak egy parkolás elindítása és befejezése. Utóbbival szívattam meg magamat, amelynek eredményeképpen mikuláscsomagot is kaptam, megjegyzem teljesen jogosan. Ugyanakkor a vásárlás megtörtént, azaz kifizettem a díjat. Gondoltam, egy e-mailt megér az ügy az illetékes Közterület-felügyeletnek. Meglepően gyors választ és felmentést kaptam. Nem erre számítottam, de ezúttal megúsztam. Nézzük, mi is történt pontosan.
Hirdetés

Időpontra kellett mennem a belvárosba, a rakparton viszont dugóba kerültem. Semmi para, van még időnk, így is odaérünk - gondoltam. Viszont az időszakos megállások során eszembe jutott, hogy beizzítom a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer appját. Érthetetlen módon minden induláskor kéri a jelszót. Gondoltam, ennyivel bentebb leszek majd parkoláskor. A program le is tett a rakpartra a térképre. Miután sikerült kiverekedni a dugóból, és leparkolni a Magyar Tudományos Akadémia mögött, újra megnyitottam a programot, de láttam, hogy a pozíció még nem frissült, továbbra is a rakparton vagyok.

Magas házak körülöttem, szűk utca. Gondoltam, adok némi időt a GPS-nek, hogy újrapozicionáljon, de hiába. Belezoomoltam a térképbe, a rakpart és a jelenlegi helyem lényegében ugyanolyan színű a térképen, azaz egységes a tarifa - véltem én. Így elindítottam a parkolást, és nyugodtan ültem végig az esti programot. Visszaérkezéskor viszont ott volt a mikuláscsomag, ami kissé felháborított. Fizettem, és erre megbüntettek. Paprikás hangulatban indultam hazafelé, útközben már meg is volt a terv, hogy miként fogom bizonyítani az igazamat.

A Mobilfizetési rendszer internetes oldaláról lementettem a "bizonylatot", egyben a bizonyítékot, hogy én hamarabb fizettem, mint ahogy a büntetést kaptam. Időközben utánajártam, hogy a rakparton bizony más a díjszabás és a zónaszám, mint az MTA mögött. Ezt benéztem, jogos volt a büntetés, tudatosult bennem. Az e-mailt azért elküldtem, hátha jószívűek lesznek és elnézik nekem. Egy automatikus rendszerüzenet jött vissza perceken belül, amelyben 30 napos válaszadási határidőre hivatkoztak. A 6600 forintos bírság 15 nap után 28 000-re emelkedik, gondoltam, hogy itt nem lesz időben válasz, így lassan elkönyveltem magamban, hogy 6600 forinttal megcsappan a havi költségvetés. Másnap délután viszont, azaz bőven 24 órán belül jött a válasz, hogy megszüntették az eljárást.

Éljen a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet ügyfélszolgálata! Gyorsak és korrektek voltak, én pedig egy életre megtanultam, hogy oda kell figyelni. Nemcsak a térképen lévő színekre, hanem a zónákra is. A GPS rakoncátlankodása esetén pedig igenis venni kell a fáradságot és odasétálni az automatához, leolvasni a számot és bepötyögni a mobilba, hiszen villámparkolás esetén így is eljárhatunk a díjfizetést illetően. Ráadás még az üggyel kapcsolatban, hogy mivel olcsóbb helyen fizettem a parkolást, mint ahol eredetileg álltam, megkérdeztem, hogy miként tudom a különbözetet kifizetni, hiszen nem az volt a cél, hogy átverjem a rendszert néhány 100 forinttal. Erre utólag már nem volt lehetőség, így lényegében ajándékba kaptam közel egy óra parkolást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 06:25
    Permalink

    Egyébként mennyi egy hónapban a parkolás mondjuk a belvárosban? Én pár napot voltam ott de több ezer forintot fizettem érte! Aki ott él annak a fizetésének hány százalékát viszi el a parkolás? Te jó ég, hogy lehet ezt bírni? Iszonyatosan drága, gyakorlatilag a semmi! Ráadásul a kocsi kinnt áll simán összebassza a sok szarházi csöves akik egész éjjel az utcákon üvöltöznek!

  • 2017.10.28. at 06:25
    Permalink

    Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen jó vidéken lakni ahol még a parkolóóra fogalmát sem ismerjük! Ahol én lakom nincs egy darab sem. Bárhová megyek csak leteszem a kocsit és addig hagyom ott amíg nekem tetszik. Párszor volt szerencsém Pesten parkolni de hogy én ezt nem csinálnám minden nap az tuti! Az összes parkolóóra szétbaszva ,semmi nem működik, még fizetni sem lehet de a büntetés az jön. Undorító egy hely ez a Budapest a többi nagyvárossal együtt! Ja és plusz a kocsit is szétbasszák az állatok mert úgy mennek a kis utcákba! Csak a dudát ismerik de a szemükbe mi vagyunk a parasztok, vidékiek! Életveszély!

  • 2017.10.28. at 06:25
    Permalink

    kb 100-ból 1x rontottam el, nyilván az én hibám, de talán lehetne mérlegelni, hogy a hülye nem nem fizetni akart. Az böki a csőrömet, hogy ugyanúgy kezelnek, mint azt, aki szándékosan nem fizet, mert pl külföldi rendszáma van, stb… Konkrétan így többet fizettem a parkolásért (pótdíj + rossz zónába díj), mintha meg sem próbáltam volna fizetni. És amint láthatod a cikkben majdnem ugyanaz a sztori és méltányosságot alkalmaztak. Nem egy következetes társaság.

  • 2017.10.28. at 06:25
    Permalink

    És ezen mit csodálkozol? Szerinted hány h… küldi véletlenül más zónába a parkolást? Nem tudsz 4 számot pontosan beütni a telefonodba? Hogy telefonálsz akkor?

  • 2017.10.28. at 06:25
    Permalink

    Pont ugyanezzel küzdök a 13. kerületben, csak sms parkolással, véletlenül másik zónába küldtük az sms-t. Teljes mértékben elzárkóznak attól, hogy mérlegeljék a helyzetet és elengedjék, vagy csökkentsék legalább a pótdíjat. Kötik az ebet a jogszabályhoz, hogy az adott zónában nem volt érvényes parkolási díjfizetés az adott időpontban… Kissé felháborít, hogy ugyanúgy kezelnek, mintha rosszhiszeműen nem akartam volna fizetni.

Vélemény, hozzászólás?